0

En katt i en annen farge: Når en katteforfatter blir mørk

September 7, 2023

Gjestepost av Clea Simon

Dette innlegget består av tilknyttede lenker*

Noen ganger trenger en forfatter å bli mørk. Ikke som i stille, men som i farlig. Etter nærmere 20 kosesier, innså jeg at det var det jeg måtte gjøre. Forsiden til mitt nye mysterium, så mørkt som pelsen min, sier alt: en svart katt stirrer ut, hans grønnøyede blikk intens. I bakgrunnen ser det ut til at en tunnel fører veien under jorden, i tillegg fra lyset. Denne boken – det andre Blackie and Care Mystery – følger faktisk en vei lagt ut i den første av denne serien, det niende livet. Og selv om jeg forstår at ikke alle leserne mine vil følge meg her, håper jeg at du vil lytte når jeg beskriver hvorfor jeg tar det nå, i denne serien.

La meg først utstede en ansvarsfraskrivelse. Jeg elsker fortsatt katter, alltid vil, og selv om jeg kan sette dem i skremmende situasjoner, vil jeg aldri i noen av bøkene mine føre til noen alvorlig skade. Selv når de fiktive kattene mine har krysset Rainbow Bridge – som Mr. Gray gjorde før hans første eventyr, Shades of Grey – forblir de godartede, hvis spektrale nærvær i bøkene mine, som de gjør i livet til de som elsker dem. (Skarp lesere kan merke noe lignende i Blackie and Care -bøkene.)

I virkeligheten er mysteriumkattene mine på mange måter hyllest til felinene jeg har elsket. Mr Gray er for eksempel trukket direkte fra min egen sene, fantastiske Cyrus, alias Cyrus T. Cat, advokat ved lov, hvis historie også er kjernen i min sakprosa, The Feline Mystique: On the Mysterious Connection mellom kvinner og Katter. (Min nåværende følgesvenn, Musetta, er modellen for både Esmé – også en smokekatt – i min dulcie Schwartz/Mr Gray -bøker og inspirasjonen til den meningsfulle tabby Wallis of the Pru Wallis Pet Noirs.)

Imidlertid tror jeg alle mysterier er i hjertet ganske alvorlige. Selv den mest tilfeldige koselige, tross alt, omhandler kriminalitet – og typisk drap. Vi leser mysterier – og skriver dem – fordi vi har en følelse av rettferdighet, av rettighet og orden. Vi vil at de gode menneskene skal vinne, og skurkene skal finne ut og straffet. I kjøp for å påpeke lyset – for å bevare det som er ideelt – må vi forstå at kriminalitet er dårlig. At det gjør vondt for mennesker, og ofte dyr, selv om det er midlertidig.

Til slutt vil jeg at leserne skal forstå at mens My Blackie and Care Mysteries er mørkere enn mine tidligere koser (Theda Krakow, Dulcie Schwartz, eller til og med den noe tunge i kinnet Pru Marlowe Pet Noirs), er de ikke fryktelig blodig og gjør ikke dvele ved smerte eller lidelse. Jeg kan bare ikke skrive den typen bok.

Når det er sagt, er disse bøkene noe skumle, eller er i det minste indikert å være. Når serien åpnes, møter vi hovedpersonene våre – en hjemløs jente som heter Care and the Black Feral Cat hun navngir Blackie – som prøver å komme seg i en navngitt, dystopisk by. (Hvis det i det hele tatt hjelper, så jeg for meg en oppdatering av Oliver Twist, med litt Sherlock Holmes også-tenk Steam-Punk Victorian …).

Omsorg er en foreldreløs, og når den første boken åpnes, sørger hun over sin beste venn og mentor, bare kjent som den gamle mannen. Når hun redder den svarte katten fra en nesten drukning, blir han hennes følgesvenn. I det niende livet lærer vi mye om hvordan Blackie kom i omsorgs liv. I like mørkt som pelsen min, går vi tilbake i omsorgens liv – og fikser et mysterium eller to for å starte opp – ettersom de to følgesvennene ikke bare lærer mye mer om hverandre, men jobber for å redde Care’s Foster Brother, tikk. Underveis takler de narkotika, implikasjoner av overgrep og voldtekt, prostitusjon og ekstrem fattigdom. Deres verden er ikke pen.

Så hvorfor ville jeg dra dit? Hvorfor jobber jeg nå med den tredje boken i serien (foreløpig tittelen Cross My Path)? Svaret er komplisert, og kanskje ikke det du synes.

Til å begynne med vil jeg gå tilbake til det jeg sa tidligere – jeg tror at alle mysterier er alvorlige. Cozies deler spesielt verdiene jeg holder kjære: Treasuring Friendship and Warmth, Kindness og gjenoppretting av ideal etter en feil. Men ofte føler jeg at sjangeren kan være for koselig. Vi oppdager et myrdet organ, og vi setter ikke pris på hvor fryktelig det er å ta et liv. Og kanskje jeg ønsket å angst hvor dårlig kriminalitet egentlig er. Hvor avgjørende det er at alt fungerer for – Kjemp for – rettferdighet og lovens politikk.

Viktigere, tror jeg, er fantasy -aspektet. Som en ung jente tenkte jeg vanligvis på meg selv alene i verden, bortsett fra kameraten til kjæledyrene mine. Jeg ville vandre ut i skogen bak huset vårt og tenke på hvordan jeg ville overleve, hvis jeg måtte. Selvfølgelig har jeg alltid kommet tilbake til middag – og jeg hadde venner jeg kunne dele disse fantasiene med. Men det var noe fundamentalt tiltalende med dem. Kanskje var det fordi verden, for et barn, er skummelt. Kanskje var det en del av å vokse opp og finne ut hvordan man kan være en selvforsynt voksen. Kanskje var det ganske enkelt fordi familielivet mitt var komplisert, og til tider følte jeg meg virkelig alene og som ingen forsto meg, bortsett fra kjæledyrene mine.

Kanskje jeg ofte føler det slik, ognull